Strada milionarilor… morți!

monument funerar
Strada cu monumente funerare a cimitirului chinezesc din Manila

Dacă sunteți interesați de monumente funerare în general, de turism sau doar aveți curiozități legate de lumea de dincolo, ne permitem să vă facem o sugestie. Vă invităm să mergeți în cimitirul chinezesc din Manila, capitala Filipinelor.

Monumente funerare din granit!

Odată ajunși acolo, vă garantăm, veți avea senzația că ați intrat într-un cartier rezidențial. Veți observa că există o stradă cu două sensuri, exact ca în oraș.

            Vilele și casele de la marginea străzii însă nu sunt locuințe adevărate. Mă rog, nu locuința în sensul la care se gândește un om viu. Sunt morminte. Am putea spune că aici se redefinește conceptul de monument funerar.  Iar fațadele caselor și ale vilelor sunt chiar ceea ce se vede, nu sunt decoruri. Cum am spus, în spatele fiecărei porți, după fiecare ușă ce dă în stradă, se află un monument funerar.

monument funerar chinezesc

            Casele sunt adevărate, pe deplin funcționale, au toate facilitățile pe care le presupune o locuință modernă. Apă curentă, apă caldă menajeră, duș, toalete, bucătării pentru preparat hrana.

            Rudele celor decedați și care au mormintele aici, vin să petreacă în liniște câteva ore în week-enduri. Discută între ele, aprind bețișoare parfumate, exact ca și cum te-ai duce într-o vizită. Doar că, acum, gazda este de fapt plecată în lumea drepților, iar tu de fapt nu ești acasă la el, ci într-un imens mormânt. Un adevărat monument funerar, cum am spus în introducere.

Monument funerar și definiție de lux

            Interesant este umorul cu care locuitorii au denumit acest cimitir. Ei îi spun „Strada milionarilor” sau „Micul Beverley Hills”. Aluzia este evidentă. Doar auzind aceste denumiri te duci imediat cu gândul la situația materială extrem de bună ale acestor familii.

            Aceste monumente funerare nu au apărut ca un moft. Construcția lor a început în a doua jumătate a secolului XIX. Pe atunci, comunitatea chineză era dedicată aproape exclusiv comerțului și ajunsese la un nivel destul de ridicat de bunăstare materială. Totuși, chinezilor care nu erau catolici, de fapt marea lor majoritate, li se refuzau înmormântările în cimitirele creștine. Astfel, chinezii, care erau și suficient de înstăriți, au decis să aibă propriul lor cimitir.

            Și dacă tot au fost nevoiți să-și construiască propriile monumente funerare într-un loc exclusiv pentru ei, au decis să-l facă la un nivel de opulență corespunzător situației lor materiale.

intrarea in cimitir
Cimitirul chinezesc din Manila este un loc propice pentru turism

Când religiile se întâlnesc în eternitate

Evident că de-a lungul anilor au dispărut ideile de segregație, sau au fost atenuate semnificativ. Astăzi, în Micul Beverley Hills se află înmormântați și chinezi mai săraci. Ei au cavouri mai mici, nu afișează luxul și opulența. Un monument funerar mult mai modest, după cum realizați.

Creștinii au ajuns și ei în cartierul acesta, indiferent dacă sunt chinezi sau europeni. Contopirea confesiunilor nu a mers însă atât de departe, aceștia având monumentele funerare undeva mai ascuns. Ei se află pe străduțe înguste și mai depărtate de porțile principale de acces în cimitir.

Totuși, un monument funerar în cimitirul chinezesc din Manila costă suficient de mult, ajunge și până pe la 20 de milioane de euro. Apoi se face un contract de închiriere a terenului pe 25 de ani. La expirarea termenului ori se mută corpul, ori se reînnoiește contractul.

→ Află ce personalități au beneficiat de monumente furerare grandioase și funeralii memorabile!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*