Coronavirus: Servicii funerare limitate și refuzate

monumente si servicii funerare
Servicii funerare limitate de autoritați

Ministerul Sănătății stabilește reguli dure aspectului funerar în cazul decedaților de Convid-19. Printr-un ordin emis în data de 13 martie (vineri, 13, să fie o coincidență care prevestește apocalipsa!?) și publicat în Monitorul Oficial, se interzice categoric autopsierea cadavrelor decedaților de coronavirus. Astfel, printr-un protocol de management al celor decedați din cauza diagnosticului de infecție cu Convid-19, autopsia cadavrului nu mai este necesară.

Monumente funerare din marmură sau granit. Reduceri de preț

Mai mult, protocolul amintit, recomandă chiar să se evite autopsia din cauza riscului de infecție. Dacă bolnavul se afla într-o unitate spitalicească, a fost infectat cu coronavirus, a decedat dar există suspiciuni de moarte din alte cauze decât cele virale, atunci decizia de autopsie revine exclusiv instituției de medicină legală competentă. Aceasta trebuie însă informată încă din timpul vieții pentru ca să poată fi luată o decizie corectă de către medicul legist.

Protocol de manipulare-transport decedați

Procedura de identificare a cadavrului se va face în condiții foarte severe. Respectiv doar două persoane din partea familiei vor avea acces la identificare. Ele vor primi (cu titlu gratuit) echipament de protecție de unică folosință. De remarcat obligația familiei de a aduce sicriul și de a-l ține închis, sigilat. Sicriul se va înhuma în cel mai scurt timp disponibil.

În cazul în care decedatul este la domiciliul său, dar există suspiciunea că a murit din cauza infecției cu coronavirus, acesta nu se va ridica. Se va apela numărul unic de urgență 112.

Transportul persoanei decedate se va face doar într-un sac de plastic închis ermetic. Acesta nu va mai fi deschis după constatarea decesului. La fel, sicriul sigilat. Dacă a avut loc o autopsie la sediul instituțiilor de medicină legală se vor folosi doi saci de vinil. 

Personalul sanitar implicat în transportul celor decedați din cauza Convid-19 sau a unei eventuale autopsii, vor trebui să parcurgă și ei câteva măsuri de siguranță excepționale. La fel și instrumentarul folosit pentru aceste situații. A se consulta Monitorul Oficial parte I nr 207.

Restricții pentru firmele de servicii funerare

Prestatorii de servicii funerare ale firmelor autorizate trebuie să se supună acelorași reguli pretinse de la personalul sanitar implicat în astfel de operațiuni. Atunci când aceștia vor prelua un cadavru de la sediul instituției sanitare sau serviciul de medicină legală, vor trebui să respecte protocolul amintit mai înainte.

Obișnuitele servicii de cosmetizare și îmbălsămare sunt complet interzise în cazul celor decedați din cauza coronavirusului. Personalul firmelor de servicii funerare se va dezinfecta după fiecare operație de manipulare/înhumare a sicrielor.

China impune incinerarea

Și alte țări au apelat la servicii draconice în ceea ce privește înmormântarea în astfel de cazuri. De exemplu, din România liberă, aflăm că se interzice orice transport de persoane decedate de coronavirus între diferite provincii.

Serviciile funerare sunt serios limitate, fiind permisă doar incinerarea și aceasta doar în anumite crematorii care sunt autorizate.

Preluarea și transportul celor decedați de coronavirus se desfășoară cu limitări stricte în toată lumea, nu doar în China. Este o tendință din ce în ce mai vizibilă. Apoi, să nu omitem nici faptul că din cauza fricii de îmbolnăvire, începem să asistăm și la evenimente care, în alte condiții, nu ar fi decât bizare și d condamnat. Unele servicii funerare refuză să transporte decedații. Cum este cazul relatat de Aljazeera.

Și totuși, suntem abia la începutul epidemiei. Nu se știe ce ne rezervă viitorul. Nimeni nu știe. La anul, probabil, vom râde de frica de această epidemie…