Cimitirul Pere Lachaise. Monumente funerare, vampiri, eroi, artiști

monumente funerare
Monumente funerare la Pere Lachaise

Cimitirul Pere Lachaise din Paris are peste 70.000 de monumente funerare. Informația apare în cartea lui Jean Yves Conrad intitulată „România, capitala… Paris”. Din această lucrare aflăm că în cimitir sunt înmormântați și 80 de români, dar mai sunt și cam 160 de urne ale unor compatrioți de-ai noștri. Cartea a apărut la Editura Oxus din capitala franceză, în 2003, dar avem convingerea că situația nu s-a schimbat prea mult.

Monumente funerare din marmura, cele mai bune prețuri

Cu siguranță că nu sunt mult mai multe monumente funerare, căci spațiul este limitat, cimitirul nu s-a extins semnifiativ. Probabil nu sunt nici mai mulți români, cimitirul fiind unul destul de aglomerat și am spune chiar exclusivist. Căci și cei mai bogați mor.

mormantul lui Jim Morrison
Monument funerar Jim Morrison la Paris

Așadar, branșa creatorilor de cruci, de amenajări de morminte și monumente funerare va exista mereu. Oamenii mor în permanență. Așa cum se nasc, tot așa și mor! Și, vreți sau nu să acceptați ideea, toți au nevoie de cruci, unii merită chiar monumente funerare în toată regula. Iar aici, aveți ce vedea…

Despre românii din cimitirul Pere Lachaise ne propunem să vorbim însă, într-unul din materialele noastre viitoare.

Despre monumente funerare celebre la Pere Lachaise 

Turismul de cimitir

Există însă ceva ce, de-acum înainte, cu greu se va schimba: celebritatea unui loc de veci în cimitirul Pere Lachaise. Societatea de consum a creat un paradox: dintr-un loc unde nimeni nu dorea să fie înmormântat, pe vremuri fiind un cimitir al săracilor, astăzi, Pere Lachaise este unul din obeictivele turistice de prim rang ale Parisului. Cine a fost în vizită știe, a observat bogăția de magazine, de restaurante și buticuri așezate în imediata vecinătate a zidurilor acestuia.

mormant george enescu
Monumentul funerar George Enescu din Pere Lachaise

Cimitirul are un program de vizită bine determinat, funcționează aproape ca un muzeu. Spre desoebire însă de așezămintele culturale veritabile, funcționarii proprii nu organizează însă intinerarii și trasee turistice. Acestea sunt la dispoziția turiștilor, care vin cu ghizi și autocare.

→ Informații despre monumentele funerare și căile de acces din Pere Lachaise

Se estimează că este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Pământ. Anual, la cimitir vin în vizită peste 3.000.000 de turiști. Este locul unde diverși întreprinzători sau asociații, ONG-uri organizează manifestări comemorative, legate sau nu de personalități care sunt înmormântate aici.

Excursie cu vampirologi

Da, dacă nu știați, există și această meserie: vampirologul! Pentru cei creduli, cimitirul Pere Lachaise este unul din locurile preferate de întâlnire ale vampirilor. Există o sumedenie de întreprinzători gata oricând să vă destăinuie câteva din mormintele cele mai celebre. Monumente funerare ale unor vampiri, mă rog, vampiri în accepțiunea amatorilor de senzații tari sunt arătate celor dispuși să plătească o taxă.

De exemplu, la sfârșitul lui 2019, în cimitirul Pere Lachaise se va organiza reuniunea esoterică cu Jacques Sirgent, un vampirolog se pare destul de cunoscut. Contra unei sume de 18 euro vi se vor spune câteva din secretele cimitirului. Respectiv cavouri de pretinși vampiri, cruci și monumente funerare, trasee subterane…

Dacă sunteți tari de inimă, merită. Aveți parte de un ghid care vă duce de-a dreptul acolo unde merită. Ascultați și niște povești cu oczia asta.

Apărătoarele Parisului

Un alt eveniment remarcabil ar fi cel organizat de Feministele din Paris. Pentru numai 10 euro, acestea vă duc printr-o vizită în cimitir. Vă arată mormintele, crucile, monumentele funerare ale unor femei celebre. Îndeosebi femei lupătoare, care s-au distins în luptele de apărare a orașului și care sunt înmormântate aici.

Evenimentul care a marcat cel mai mult Parisul secolului XIX este cel din toamna lui 1870 când, până în primăvara anului viitor, Parisul a fost sub asediul armatelor prusace.

monumente funerare zidul comunarzilor
Monumente funerare la Zidul Comunarzilor

Zidul comunarzilor

Alt gen de comemorări la celebrul cimitir sunt cele organizate la Zidul Comunarzilor. Este practic un loc de pelerinaj al adepților anarhismului și deopotrivă al comuniștilor. Zidul este de fapt locul unde în 1871 a avut loc o confruntare între trupele comunarzilor și forțele regulate guvernamentale.

Armata i-a învins pe comunarzi iar supraviețuitorii au fost împușcați la unul din zidurile cimitirului. Care, de atunci, se numește zidul comunarzilor. Mai mult, chiar și cei care erau bănuiți că simpatizează cu Comuna din Paris erau împușcați pe loc.

Pentru neinițiați, Comuna din Paris a fost un guvern de numai două luni de zile. El a fost o alianță între anarhiști și comuniști, alăturare posibilă în urma revoltei populației după înfrângerea Franței din războiul cu Prusia din 1870-1871.

Războiul franco-prusac, mai bine zis consecințele acestuia stau la baza a numeroase monumente funerare  din cimitir. Unele dintre ele sunt adevărate opere de artă, despre care vom mai vorbi în postările noastre viitoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*