Monumente ce amintesc de ciumă

detaliu monument funerar
Monument funerar Sf Treime detaliu Timisoara

Printre cele mai impresionante monumente sunt cele ridicate în memoria victimelor marilor epidemii, dezastre, accidente colective, războaie. Sunt impresionate în primul rând prin semnificația momentului. În mod evident, finanțarea construcției lor se face din fonduri publice. Mai rar și din sponsorizările diverșilor potentați ai timpului respectiv când a fost construit monumentul respectiv.

            Sunt genul de monumente mari, grandioase și care fără mână de artist nu s-ar fi putut realiza. Vom vorbi astăzi despre ansamblurile ridicate în memoria celor căzuți în urma epidemiilor de ciumă. În Europa s-a creat chiar un fel de stil arhitectonic, respectiv o tipologie a monumentului funerar.

            Tipologia coloanelor ciumei este denumirea dată acestui gen de monumente, cărora putem să le spunem fără emoții monumente funerare. Chiar dacă ele nu sunt așezate practic pe un mormânt. Cele care ne interesează acum sunt caracteristice în special spațiului european care a fost dominat de Imperiul Habsburgic. Sau ca să fim și mai exacți se întâlnesc în regiunile europene unde cultura germană a avut o puternică influență. În germană se numesc „pestäulen” și aparțin stilului baroc.

            Monumentele din această categorie au ca etalon Coloana ciumei din Viena. În marile orașe europene ale spațiului de influență austriac, unde a fost ciumă, se găsesc astfel de ansambluri. În Budapesta avem la biserica Matthias,  în România găsim la Timișoara, la Cluj. În Slovacia la Kremnica iar în Cehia la Olomouc. Sunt doar câteva, cele mai reprezentative, iar unele surse indică monumente commorative pentru cei morți de ciumă și în localități de mărimea satelor.

monument funerar sfanta treime
Monumentul funerar Sfinta Treime

Monumentul Sfintei Treimi de la Timișoara

            Coloana ciumei din Timișoara, cunoscută mai mult sub denumirea de Monument al Sfintei Treimi, a fost ridicată pentru comemorarea victimelor ciumei dintre anii 1731-1738. Este un monument impresionant, de fapt unul dintre punctele de atracție ale Timișoarei. Se află în Piața Unirii.

            Remarcabil pentru societatea modernă este că mulți turiști nu cunosc semnificația monumentelor. Observația este valabilă peste tot. De exemplu, Monumentul Sfintei Treimi din Timișoara, evocând o perioadă funebră, a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare.

→ Citește în Adevărul despre foițele de aur folosite la restaurarea monumentului

            Monumentul din Piața Unirii din Timișoara a fost ridicat pe cheltuiala lui Johann Anton Deschan von Hansen. Începerea lucrărilor s-a realizat în 1740 și instalarea propriu-zisă s-a realizat câțiva ani mai târziu. Merită să scoatem puțin în evidență pe inițiatorul monumentului. Este vorba de un fost căpitan în armata austriacă. Acesta se numea De Jean, era de origine franceză și s-a făcut remarcat la asediul Timișoarei (1716), apoi al Belgradului (1717).

            Drept răsplată pentru serviciile aduse imperiului De Jean a fost înnobilat de împăratul Carol al VI-lea în 1728 și și-a schimbat numele în Deschan. Am amintit acest lucru deoarece Deschan va deveni foarte implicat în administrarea Timișoarei, el va face parte din conducerea administrativă a orașului. Mai mult, palatul „Dejan” a fost construit de el în 1735, un monument arhitectural pe care timișorenii îl știu și sub numele de „Bazar”.

monumentul funerar al ciumei din timisoara
Monumenttul Sf Nepomuk Piata Libertatii Timisoara

Monumentul ciumei din Timișoara

            Tot din aceeași perioadă datează și Monumentul Ciumei, ansamblu pe care timișorenii îl cunosc sub numele de Monumentul Fecioarei Maria și a Sfântului Nepomuk. Este amplasat în fața palatului Dejan.

            Ansamblul de statui componente, realizate și acestea la Viena, la fel ca monumentul din Piața Unirii sunt realizate din gresie și au fost de curând restaurate. În ceea ce-l privește pe Sfântul Nepomuk, protectorul catolicilor din Banat, el a fost un preot ceh care și-a găsit sfârșitul înecat. Acesta deoarece nu a dorit să încalce secretul spovedaniei.

→ Citește despre Monumentul Ciumei din Timișoara și legenda Sfântului Nepomuk

coloana ciumei
Coloana Ciumei din Viena

Coloana ciumei din Viena

            Așa cum am spus, este monumentul considerat etalon pentru toate ansamblurile statuare din tipologia ciumei. A fost ridicat de către împăratul Leopold I la zece ani de la ridicarea celui de-al doilea asediu al Vienei, respectiv în 1683. Prin acest monument se încerca mulțumirea grației divine pentru stoparea molimei.

            Coloana Ciumei (Wiener Pestsäule ) a fost inaugurată în 1693, dar monumentul s-a ridicat pe parcursul a mai multor ani. Cu toate acestea, specialiștii consideră că are un caracter omogen, în ciuda faptului că au lucrat la el mai mulți sculptori și au fost mai multe proiecte. Prima comandă fusese atribuită lui Mattias Rauchmiller, un cunoscu sculptor de monumente funerare din acea vreme.

            Monumentul Ciumei din Viena se află pe artera centrală Graben, la relativ mică distanță de cunoscuta catedrală a Sfântului Ștefan. Este probabil cel mai ansamblu statuar din această categorie.

            Coloana din Viena este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Este cuprins în oferta tuturor marilor agenții turistice și reprezintă etalonul monumentelor dedicate ciumei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*