Înmormântarea ecologică sau morții pământ de flori

monument funerar in columbar
Monumente funerare cel mai mare columbar din lume

Autoritățile din Taiwan încurajează populația ca în loc de monumente funerare să recurgă la înmormântarea ecologică. Ce este această înmormântare ecologică!? Practic, cenușa celui decedat, în loc să fie pusă într-o urnă funerară, este îngropată iar deasupra ei se sădește un copac. Sau un strat de flori.

O altă modalitate de înmormântare ecologică ar fi aruncarea cenușei în mare. Însă, această din urmă practică se pare că nu prinde. Sunt foarte puțini cei care au ales acest procedeu.

Citește și Hoteluri de cadavre și comprimarea ritualurilor funerare

Populația îmbătrânită și perspectiva funerară

Monumentele funerare, locul lor de amplasare, cimitirele supraaglomerate, populația îmbătrânită, toate acestea devin pe nesimțite o mare problemă. Odată cu creșterea numărului de adulți și îmbătrânirea acesteia suntem pândiți, fără să știm, de iminenta graniță cu cimitirele. În România încă nu se simte, dar țările asiatice cu rata scăzută de natalitate au deja o mare dificultate în acest sens.

monument ca opera de arta funerara
Monumente funerare ca opera de arta

Taiwanul este în podiumul celor mai mici natalități din lume. Iar populația în vârstă de peste 65 de ani reprezintă aproape 15%. Conform standardelor internaționale asta înseamnă o națiune îmbătrânită. La toate acestea se adaugă, în cazul Taiwanului, și lipsa de spațiu. În condițiile în care media anuală de 170.000 de decedați este în creștere, a devenit o problemă inclusiv depozitarea urnelor funerare.

În Taiwan 90 la sută dintre persoanele decedate sunt incinerate. iar populația este concentrată în mod deosebit în două mari orașe. Peste șapte milioane de locuitori din cele 23 de milioane sunt așezați în Taipei și New Taipei City.

Dragon Tower – depozitar de urne funerare

„Afacerile cu moartea” au însă doar de câștigat. Condițiile sunt prielnice. Compania Lung Yen din Taiwan este a treia cea mai mare din lume în domeniul serviciilor funerare. În 2002, după o perioadă de construcție de aproximativ 10 ani, firma deschidea la Taipei Dragon Tower Center, cel mai mare columbar din lume.

Columbarul este populat acum la aproximativ 8% din capacitatre, în total însă el va putea „găzdui” 400.000 de urne funerare. Este o clădire cu 20 de etaje, fiecare dintre acestea având un stil oarecum diferit. Practic, este un fel de hotel pentru morți, dar de dimensiuni extraordinare.

Cazarea la acest hotel nu este însă o chestiune foarte ieftină. O nișă funerară de dimensiuni relativ reduse, costă echivalentul a 6.500 de dolari.O sumă importantă, ținând cont că în Taiwan salariul mediu este undeva pe la 1850 dolari.

Moartea și ecologismul

Așa cum spuneam, autoritățile încurajează oamenii să apeleze și la metode alternative. Principiul a rămas același, arderea cadavrelor în crematoriu, dar cenușa să fie îngropată într-un ambalaj biodegradabil. Se merge și mai departe cu inovația. Primăria din Taipei are deja două parcuri publice cărora le-a fost atribuită destinația finală de cimitire ecologice.

Remarcabilă este însă și informația conform căreia cele două parcuri din oraș au fost inițial gropi de gunoi. Serviciile publice sunt însă aici gratuite. Mai mult, primăria acordă subvenții celor care doresc să ia urna din columbarii și să o înmormânteze aici. Sunt organizate chiar și spectacole și concerte de muzică, tocmai în speranța că oamenii se vor obișnui cu noua modalitate de a-și îngropa morții.

Vezi imagini cu Dragon Tower, cel mai mare columbar din lume